Zorzica


A DOUA SANSA


"Dupa ce a trait o viata plina de egoism, in care nu s-a gandit decat la el, nepasandu-i de cei din jur, un om a ajuns in iad. Cat de mult s-a cait atunci pentru tot ce facuse! Dar era prea tarziu. Chinuindu-se zi si noapte in flacarile iadului, se ruga incontinuu:



- Iarta-ma Doamne, am gresit, dar acum m-am lecuit. Nu mai sunt egoist deloc, ajuta-ma Doamne ca m-am schimbat si nu mai am pic de rautate in mine! In timp ce se ruga el, a aparut deodata un inger, care i-a spus:
- Bucura-te omule! Dumnezeu ti-a ascultat rugaciunea si vrea sa-ti dea o sansa sa vii in rai, dar oare te-ai schimbat cu adevarat ?
- Sigur ca da - zise omul cu nerabdare - sigur ca m-am schimbat!
- Bine! - a mai spus ingerul. Daca te vei urca pe el, vei ajunge in rai si vei scapa de chinurile de aici. Nespus de bucuros, omul a inceput sa se catare pe firul ce atarna deasupra iadului, numai ca, pe masura ce se urca, a bagat de seama ca firul se subtia din ce in ce mai tare. Cand s-a uitat dedesubt, sa nu-si creada ochilor! Multi pacatosi se atarnasera de firul sau, incercand cu disperare sa scape din flacarile iadului.
- Ce faceti ?! - striga omul speriat. Dati-va imediat jos, o sa se rupa firul si o sa cad iarasi. Dati-va jos, n-auziti ?! - tipa omul cu disperare si incepu sa-i loveasca cu picioarele . In clipa aceea, firul s-a rupt si au cazut cu totii.
- Of, ingerule, uite ce mi-au facut ceilalti! Spune-i lui Dumnezeu sa-mi trimita alt fir, ca sa scap odata de aici!
- Nu se poate! - i-a raspuns ingerul.
- Cum asa ? Doar n-am nici o vina, firul s-a rupt din cauza lor!
- Ba nu, firul s-a rupt din cauza ta si a invidiei tale. Firul acela era firul credintei si ar fi putut tine si tot iadul daca ai fi avut incredere in si daca nu te-ai fi gandit doar la tine. Ai spus ca te-ai lecuit de egoism si ca acum iti pasa de aproapele tau, dar nu este adevarat. Fiind la fel de pacatos si rau, firul nu te-a tinut; de aceea s-a rupt." ( pilda de pe crestinortodox.ro )




























"Nu fi iubitor de sine si vei fi iubitor de Dumnezeu!











Nu cauta placerea in tine si o vei gasi in ceilalti!”











Daca stam sa ne gandim , sa meditam asupra acestei pilde , pentru multi dintre voi fiind, probabil, doar simple vorbe, aceleasi si aceleasi, va voi demonstra contrariul.





Pornind de la acesta pilda am sa va povestesc cate ceva din mica mea experienta de viata.











Experianta mea in privinta aceasta incepe cam asa:





Eram in anul 4 de facultate, la inceputul semestrului 1, si m-am angajat la un " amalgam de firme" condus de un personaj foarte important ce se gaseste in acea revista Forbes. Cu alte cuvinte iti convine la inceput, mai ales cand iti asigura cazare, ( stiti cat sunt de scumpe chiriile in Bucuresti ) si intr-un cartier rezidential, o slujba si multe promisiuni. Ce mai , eram in culmea fericirii.





Interviul l-am cu sotia acestuia, o tipa ce ar parea foarte in regula la prima vedere. Am inceput munca , dar pe seful mare inca nu avusesem ocazia sa il cunosc , caci era proaspat iesit din puscarie. Era anchetat in privinta banilor ,normal, acestia fiind nejustificati. De fapt , cam cum s-au imbogatit toti cei care azi sunt miliardari. Au furat statul pana nu a mai ramas nimic.





Dar sa revin la viata de zi cu zi a acestor oameni. La inceput nu mi-a venit sa cred cum se cunosc cu totii intre ei , din mediul bussines, de la televizor, actori, cantareti, sefi de stat, etc.....cat de mult sunt implicati in toata conducerea tarii.





Normal, aveam si eu simpatii la inceput fata de anumite persoane pe care le vedeam la tv, dar cunoscandu-le mi-au devenit din start antipatici. De ce? Pentru ca se dau altcineva decat sunt in realitate, ca sustin idei in care nu cred, ca cer oamenilor sa fie buni, sa nu mai faca aia si aia, dar fac toti fac exact invers.





Discutiile in astfel de medii sunt numai si numai de bani , se pupa ca mafiotii si dupa aceea se " impung" pe la spate. Partea cea mai interesanta ,as putea spune este ca ACESTI OAMENI CU BANI SE CRED DUMNEZEU. AU MILIARDE , DECI LUMEA ESTE A LOR.





Sa va povestesc cateva faze:





- sefa , adica sotia domnului, batea angajatii. Daaaaaaaaaaaa! Ii pocnea! Cand am vazut asta nu mi-a venit sa cred ca este posibil asa ceva. Dar dupa asta am aflat oarecum si raspunsul: pe soferul lor, il tineau la facultatea , profesorii erau prieteni cu ei si, tipul , adica soferul, trecea examenele datorita lor.





- seful , avea pretentia sa fie incheiat la sireturi pe motiv ca pe el il doare spatele





-sefa, scorpia cum era numita, se interesa de activitatea sexuala al fiecarui angajat , daca te ....asa bine barbatul acasa, ce nota ii dai sotului sau sotiei la pat si tot asa, nu are rost sa zic mai multe





-cu angajatii se purta sub orice critica, scorpia,caci despre ea este vorba, tipa , urla arunca , busea tot ce prindea in urma ta. Si dupa mine a aruncat cu laptopul ca mi-am permis sa imi expun punctul de vedere ce nu corespundea cu al ei.





- in orice caz, din ce mi-am dat seama , incerca sa agate orice angajat cu ceva pentru a te face sluga . Exact : sluga la boier





Concluziile la care am ajuns, datorita experientei traite la ei in 2 luni ar cam fi urmatoarele:





- le este frica de singuratate, sunt paralizati de spaima de a ramane singuri intr-o casa asa de mare ca a lor





-trebuie sa razi la comanda, tot timpul sa razi cand ii vezi , ca altfel le subminezi autoritatea, doar ei trebuie sa fie seriosi ; tu doar trebuie doar sa razi ca prostul





-au impresia ca in cazul unor boli , chiar si grave , exiata rezolvare . De ce? au bani si si-ar permite cele mai scumpe tratamente din lume. Este asa pe de o parte dar daca e sa mori , mori. Poti muri si de la o cana de apa , nu neaparat trebuie sa fii bolnav





- din cand in cand, dar rar, fac cate o donatie , dar nu ca vor sa ajute persoana , ci pentru a arata celor din jur cat de buni samariteni sunt





- si ceva ce m-a lasat perplexa: tin post , tot postul . Ma intreb eu de ce tii post , daca nu iti schimbi comportamentul? Sa se vada ca intr-adevar s-a schimbat ceva in sufletul tau.











Astea sunt doar cateva , din sirul lung de intamplari. In orice caz, concluzia e alta. Ma bucur ca am trait o astfel de experienta .Mi-am dat seama ca sunt de o mie de ori mai bogata decat ei, cu sufletul. Ceea ce e in interiorul tau , ti-l construiesti singur si nu poate nicodata sa ti-l ia cineva decat daca pici prada faptelor rele. In fiecare om exista o latura buna si una rea , dar conteaza foarte mult pe care o lasi sa iasa la iveala, pe care ti-o cultivi, ti-o construiesti singur. Important este sa stii ce este bine pentru tine: linistea sufleteasca, familia, un trai decent , ori dorinta de inavutire acuta, mandria si fala?
















In viata nu va reusi cel rau, cel zgarcit si interesat doar de propria persoana. Poate ca va strange averi, dar in sufletul sau cu ce se va alege ?











Dar cel ce ii ajuta mereu si cu dragoste pe ceilalti, acela strange in inima comori ceresti, devenind om cu adevarat, caci om este doar cel ce traieste pentru oameni.










Si acum revenind la a doua sansa, e bine sa le-o acordam tuturor celor din jurul nostru: saracului, bogatului, prietenului , colegului de munca , amicului, sotului , sotiei, iubitei , iubitului....Daca stiu sa profite de ea , inseamna ca au invatat ceva, daca nu ....
















Va las pe voi sa meditati












0 Responses

Post a Comment